Автор Тема: Проект: "Направи си сам следващото ниво"  (Прочетена 3647 пъти)

Неактивен Vicarius

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
Здравейте, всички!
Казвам се Ивайло и започвам участието си в конкурса "Следващото ниво".

Основната концепция е визуализация на промишлен продукт (всъщност е мой дизайн за устройство). Когато продуктът не може да бъде направен на материален прототип, нищо не пречи той да бъде създаден и визуализиран в дигитална 3D–среда.

Сцената ще бъде изградена от стария и новия продукт в съответната перспектива, така че да внушават развитие. Старият е добре познато устройство сред аудио–инженерите и музикантите. Новият продукт е следващото ниво на надграждане и функционална употреба. По–голямата част от времето ще отнеме за създаване на моделите, като вероятно вътрешните и по–технически детайли (невидими за рендерната перспектива) ще ги спестя в полза на времето за рендиране.
За моделирането ще използвам единствено програмата Rhinoceros 3D. Надявам се, че предоставената за конкурса версия на V-ray, ще работи с последната пробна версия 5 на Rhino. Текстурите ще са свободни от интернет (основно дърво, пластмаса, стъкло и метал) или вградените материали във V–ray. Ще ги кача, когато стигна до рендирането, защото още не знам кои ще са. Осветлението ще е вграденото от V–ray, основно осветление и вероятно spot–осветление за драматизъм. :D

Ето и няколко снимки от моделирането, което започнах преди два дена:
« Последна редакция: Август 27, 2014, 01:08:36 pm от Vicarius »

Неактивен Vicarius

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #1 -: Септември 25, 2014, 08:07:13 pm »
Здравейте, всички
С моделирането почти съм готов, основните обекта са два, но с достатъчно много подобекти и детайли.

Тъй като ще се наложи да замина за чужбина (а там няма да мога да моделирам по ясни причини), ще трябва да опростя доста допълнителни елементи, за да мога да приключа в края на другата седмица и с рендирането. Надявам се крайният резултат да ви хареса!
Картинката по-долу е от perspective прозроеца на Rhino3D, страхотна програма за NURBS моделиране... препоръчвам, която работи фантастично с V-ray!


Неактивен Zdravko

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 53
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #2 -: Септември 25, 2014, 09:29:33 pm »
Rhino наистина е чудесен софтуеър, въпреки че ако не внимаваш, може и да е бая чепат и опърничав. Аз много се бях зарибил миналото лято и цъках бая. Бях очарован от инструментите му за оразмеряване и от snap системата му и от това колко лесно работиш с криви. Тримваш, обединяваш, разбиваш... И construction planes са супер хитро напарвени...  Абе бях се изкефил много. И много лесно се пращат моделите в keyshot да си ги рендваш. За продукти е безценно. Аз си начертах бюро и го изпринтих на майстора с размери и вичко и то взе, че си пасна и се получи точно както си го представях :D Даже в момента пиша от него :)

 Ама аз някак съм си фен на макса и много ми се искаше да мога да пратя геометрията там, като полигони, но за съжаление не намерих адекватно решение. А после, както се случва обикновено, ми мина мерака. :)

Но ако някога ми се случи да имам поръчка за визуализации на продукти, комбото rhino+vray звучи като нещо в което със сигурност бих инвестирал :) Още повече щом твърдиш, че работи фантастично.

Иначе, по твоя проект още не мога да схвана какво точно представлява и затова ще го следя с интерес за да видя какво е това утройство :)

Неактивен Vicarius

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #3 -: Септември 25, 2014, 11:14:53 pm »
Здрасти, Zdravko
Да ти кажа пък Rhino3D все още има доста бъгове при mesh функциите, нещо в което като mesh-моделиране 3dsMax няма равен.

Аз пък не мога да работя изобщо с mesh, но ми се налага накрая да направя по тежките NURBS модели в mesh, защото е по-леко.
Mesh моделирането позволява изключителни детайли. В Rhinо3D и подобни NURBS програми това се постига с един плъгин, който Autodesk купиха преди около година мисля. Казва се T-splines и е нещо като бъдещето на NURBS моделите... позволява органични повърхности и изобщо нещо, за което иначе с NURBS би ти отнело дни работа. Както и да е...

Моята идея се базира на мой продукт, дизайн и малко механика, които подобряват възможностите и дори може да измести един много популярен музикален инструмент – пианото и клавиатурните контролери за музика изобщо.

Неактивен Vicarius

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #4 -: Октомври 12, 2014, 04:37:28 pm »
Вече съм готов на 99% с моделите и текстурите са почти към финал.
Огромен проблем се появи с някои текстури. Просто не се рендираха и стояха като тъмни петна, има повърхност ама тъмно и нищо като текстури. Снощи до 1 часа̀ сутринта съм стоял и тествал и четох из форумите на Rhino3D какъв може да е порблема. Нищо не сработваше.
Добре че беше сестра ми в skype, която и понятие си няма от моделиране и рендиране. Споделих ѝ за проблема, че не ми се появяват текстурите на някои обекти и... вярвате или не... тя ми даде решението!

Каза ми: "Виж да не са наопаки, с хастара отвън, не знам?!"
И загрях. Вместо да си играя в Rhino3D, добре че в Материалите на V–ray има глобална опция Double sided прилагане върху повърхностите. Активирах я с отметка и всичко заспа! Понякога човек като задълбае много и губи логиката. Пускам рендер без материалите, но утре или още тази вечер ще рендирам тестовите финални рендери с всички текстури... най-сетне.


Неактивен marin

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #5 -: Октомври 12, 2014, 06:15:38 pm »
Браво, добре се получава. Аз до сега само съм работил с 3Ds max, защото ми е по - лесен. А доста хора са ми го казвали, че е по труден.

Неактивен Vicarius

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #6 -: Октомври 14, 2014, 12:51:05 pm »
Най-сетне всички материали са на мястото си и в правилната посока! Пускам тестов рендер от процеса на рендиране в малка резолюция, предстоят поне 10-тина теста.

Неактивен Vicarius

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #7 -: Октомври 16, 2014, 03:09:31 pm »
Качвам процес на рендиране, за пълната резолюция 1920×1080 ще стане довечера така като гледам.
Дано се получи, както трябва, че иначе... ще пусна брада.

Неактивен Vicarius

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #8 -: Октомври 16, 2014, 08:29:03 pm »
Изрендна се и съм много доволен от резултата. Малко регулация на нивата и финални щрихи и е финализиран и моя рендерa за конкурса "Следващото ниво"! Резолюцията на рендера е 1920×1080 при 72dpi.

Използвал съм .vismat материали от следните две препратки:
V-ray .vismat material collection
V-ray .vismat library

като всеки материал е редактиран за нуждите на тази сцена.

 • Използван компютър (личен):
       · процесор                            Pentium DualCore E2140, 1.6 GHz
       · дънна платка                       Biostar GF7100P-M7S (PCI–E x16, 2× DDR2 DIMM)
       · чипсет                                nVidia nForce 7100–630i
       · памет                                  4 GB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
       · видеокарта                          nVidia GeForce GT 520 (1 GB)
       · твърд диск                           Samsung HD250HJ ATA Device (250 GB, 7200 rpm, SATA–II)
       · ОС                                      Windows 7 SP1 64–bit

Софтуер за моделирането: Rhinoceros 3D v5 SR7 64-bit
Рендиране: V–ray for Rhino v2.0

 • Три светлини от V-ray for Rhino:
       · 2× Spot светлини
       · 1× Rectangular светлина за общо горно осветление

Успех на всички пожелавам, а аз мисля да започна да уча 3ds Max, поне заради рендирането с V–ray, като видях какви неща правите там... очите ми останаха!
« Последна редакция: Октомври 16, 2014, 10:14:15 pm от Vicarius »

Неактивен Vicarius

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
Re: Проект: "Направи си сам следващото ниво"
« Отговор #9 -: Октомври 17, 2014, 08:01:51 pm »
Качвам и в .png ако има някакво значение.